24 februari 2014

Minimabeleid ’t Hoogeland

Minimabeleid ’t Hoogeland

 

Afgelopen dinsdag sprak de raad over de beleidsnotitie minimabeleid als uitgangspunt voor de nadere invulling van de beleidsregels.

Namens onze fractie bracht ik in het kort onderstaand in:

 

  • De PvdA kiest met verstand voor ’t Hoogeland
  • Hulp aan kwetsbaren blijft een taak van de gemeente
  • De  menselijke maat en aandacht voor de kwetsbaren moet voorop blijven staan
  • We vragen extra financiële steun voor voedselbank
  • Hoe  goed kan iemand in een crisissituatie goed voor zichzelf opkomen?
  • Stevig inzetten op preventie, werk, scholing en – beleidskeuzes, die preventief  werken.
  • Ook raadzaam om financiële instellingen te betrekken in het minimabeleid.
  • Als we spreken over een armoedeval is het verhogen naar 120% voor ons een reële optie / of mogelijk inzet uitstroompremie.
  • hanteren  van de draagkrachtregeling of uitstroompremie is een optie
  • Klijnsma-gelden voorang voor inzetten kinderen /gezin
  • De PvdA vindt dat de gelden terecht komen bij hen die dat het hardst nodig hebben en daarbij mag niemand buiten de boot vallen, dat maakt tegelijk ook een strikte  handhaving noodzakelijk.

 

Lees verder het complete verhaal

Wat we in ieder geval goed vinden is dat dit vorm krijgt in Hoogeland verband, dat is wat de PvdA betreft de juiste schaal. Dan hebben ik het over de samenhang en verbinden die we hier hebben.

Hiermee herijken 4 gemeenten de visie op integrale armoede bestrijding.

 

Armoedebestrijding is niet het monopolie van de gemeente

En het inzetten van het middenveld past in deze tijd. We vinden wel dat de gemeente de regie in handen moet houden. Hulp aan kwetsbaren blijft een taak van de gemeente. Wij voorzitter, zijn met elkaar de maatschappelijke gemeente en dus samen verantwoordelijk.

De verzorgingsstaat verandert, dat brengt de tijd ook met zich mee. Opvattingen en de financiële positie verandert. Maatschappelijke organisaties en particuliere instellingen krijgen een belangrijke rol. Met al die veranderingen is op zich niets mis mee, maar we moeten er ook niet in doorschieten. De menselijke maat en aandacht voor de kwetsbaren moet voorop blijven staan. We zien die rol als aanvullend en niet als vervanging. Is dat beeld juist?

 

De PvdA ondersteunt de 2 aangegeven hoofddoelen:

  • Het bevorderen van participatie en zelfredzaamheid
  • En maatwerk als het om inkomens  ondersteuning gaat

De mens moet hierin wel centraal blijven staan en daarom hebben we daarbij wel een aantal opmerkingen en vragen voorzitter.

We hebben te maken in deze crisisperiode met steeds meer mensen die in financiële problemen komen. De voedselbank in Baflo heeft het druk en heeft plannen om uit te breiden. Een gevoel van schaamte bekruipt je daarbij. (er is in dit beleidsstuk  voorgesteld meer vorm en inhoud te geven aan beleid van samenwerking met en subsidiering van maatschappelijke en particuliere organisaties met o.a. ook voedselbank Het Hogeland) De PvdA vindt extra financiële steun dringend nodig.

Een ander schrijnend voorbeeld, waarmee in het weekeinde geconfronteerd. Een eenoudergezin waarvan de werkende moeder alleen maar kon huilen. Ze had niets meer, geen eten voor de kinderen en zichzelf. Letterlijk en figuurlijk geen cent te makken. Daar word ook ik verdrietig van. Het zijn niet alleen cijfers, het gaat om mensen.

Tegen je kinderen moeten zeggen: sorry mamma heeft niets meer, voor de ogen van je dorpsgenoten naar de voedselbank, slapeloze nachten, schaamte en falen… ik probeer me daar een voorstelling van te maken voorzitter.

Een beroep doen op eigen verantwoordelijkheid is goed. Maar hoe goed kan iemand in een zo’n crisissituatie goed voor zichzelf opkomen? Er wordt gesproken over maatwerk:

maar kan die ook willekeur met zich meebrengen?

Naast het maatwerk bij inkomensondersteuning vragen we ook goed in te zetten op preventie., naar werk, scholing- beleidskeuzes, die preventief werken.

Voor een groot deel zijn mensen natuurlijk zelf verantwoordelijk voor hun schulden.

Maar bij het ontstaan daarvan kun je vraagtekens zetten. Bijvoorbeeld als een bank nu een hogere rente gaat vragen, omdat hun woning in waarde is gedaald. We hebben daar voorbeelden van voorzitter. Naast die extra last je baan verliezen is dan een drama.

Wellicht in dit verband ook raadzaam om financiële instellingen te betrekken in het minimabeleid. Eveneens vormt het op afbetaling kunnen kopen een probleem. Voor hulpverleners is het dan vaak dweilen met de kraan open. We beseffen dat niet de gemeente hier direct invloed op heeft, maar vragen de wethouder toch of hiervoor richting de landelijke overheid aandacht voor kan worden gevraagd.

Armoedeval

Dit moet zoveel mogelijk worden voorkomen lezen we.

Als iedereen het er over eens is dat werken moet lonen mag wat ons betreft hier wel wat harder op worden ingezet. Zoveel mogelijk voorkomen vinden we te soft.

We kennen in onze gemeente de 110% grens

Als we spreken over een armoedeval is het verhogen naar 120% voor ons een reële optie. De mogelijkheid om in bijzondere gevallen van de 110% norm af te wijken is ook in bestaand beleid een optie. Een armoedeval is wat ons betreft zo’n bijzondere situatie, zonder daarbij steeds de calculerende burger voorrang te geven. Dit vraagt ook om maatwerk.

Ook het hanteren van de draagkrachtregeling is een optie waarbij het recht op een minimaregeling wordt afgebouwd naarmate het inkomen toeneemt.

We vragen de wethouder hoe hij hier tegenaan kijkt. Natuurlijk het kost geld, maar met werk ontstaat er ook een nieuw rooskleuriger toekomstperspectief dat uiteindelijk weer geld oplevert.

Klijnsma gelden

Financiële consequenties en verdere invulling van beleidskeuzes zullen later worden uitgewerkt

Er zijn voor 2014 en 2015 extra gelden door de staatssecretaris beschikbaar gesteld i.k.v. armoedebestrijding.

Wat ons betreft  zou de inzet op kinderen /gezin voorrang moeten krijgen. Dat heeft immers ook preventie in zich.

De PvdA is natuurlijk voor maatwerk maar dat mag niet ten koste gaan van rechtvaardig. Wat de juiste keuzes zijn kun je pas achteraf beoordelen en daarom voorzitter lijkt dit ons een belangrijk punt om mee te nemen in de aangekondigde evaluatie over een jaar.

Uiteindelijk moeten de gelden terecht komen bij hen die dat het hardst nodig hebben en dat maakt tegelijk ook een strikte handhaving noodzakelijk.

Overigens voorzitter waardering voor de inzet van de 4 gemeenten om deze toch niet eenvoudige visie te ontwikkelen op integrale armoedebestrijding en hoe de raden daarin zijn meegenomen.

Raadsfractie PvdA

Hans van der Heide