29 maart 2014

Afscheids speech gemeenteraad Sietse Hielema

Afscheidsspeech van Sietse Hielema van de gemeenteraad

d.d. dinsdag 25 maart 2014

 

In de digitale krant ‘de Correspondent’ las ik vorige week de column van Femke Halsema over de gemeenteraadsverkiezingen, ik citeer.

 

“Onze lokale democratie wordt te kwetsbaar. Hier en daar wordt opgelucht ademgehaald, omdat iets meer dan de helft van kiezers stemde – ongeveer evenveel mensen als vier jaar geleden. Ik zie daar geen reden toe. Ook vier jaar geleden was de opkomst te laag en de uitslag betekent dat bijna de helft van de bevolking haar stemrecht verloren liet gaan. En dat terwijl lokale politici een historisch grote verantwoordelijkheid krijgen voor de zorg en werkgelegenheid. Blijkbaar is er weinig vertrouwen dat een gemeenteraadsstem maatschappelijke verandering teweeg kan brengen”.  Einde citaat.

 

De afgelopen 4 jaar heeft deze gemeenteraad en het college gezorgd voor een grote verandering. Had deze gemeente 4 jaar geleden nog een onduidelijk imago, na 4 jaar loopt deze gemeente op het gebied van o.a. bewonersparticipatie voorop. Wij zijn bekend geworden bij de provincie met projecten als woon en leefbaarheid, we hebben nu een dorp van de toekomst (waar heb ik die naam eerder gehoord), Sint Jan Kloosterburen en het Addingapark in Westernieland.

Den Haag kijkt met belangstelling naar ons hoe onze gemeente het doen.

Deze raad, maar juist mijn fractie heeft hierin een bijdrage geleverd. Ik denk o.a. aan de vele keren dat we bij debatten gevraagd hebben naar een definitie van regiegemeente. Het leek dramerig, maar het heeft uiteindelijk geleid tot duidelijkheid en de betere werkwijze.

We hadden een belangrijke bijdrage geleverd bij de verbetering van de bewoners betrokkenheid.

We hebben gestimuleerd dat raadsinformatie-avonden openbaar werden, althans dat ze vanaf heden worden gepubliceerd en dat aanwezigen een beetje mee kunnen praten.

 

De vraag is echter of al deze mooie verbeteringen bekend zijn bij onze inwoners. Ik denk van niet.

De bewoners van de Marne zijn niet of nauwelijks op de hoogte van deze beleidsvoornemens, veranderingen en verbeteringen. Als een bewoner al geabonneerd is op een lokale krant dan leest hij hier weinig over. Laat staan dat de lokale media de gemeente kritisch volgen. Ook de gemeentelijke site wordt maar matig bezocht (40.000 unieke bezoeken/jaar) en geeft geen informatie over alle veranderingen. Het ontbreekt in de onze gemeente aan permanente informatie over de processen die gaande zijn, of wanneer over onderwerpen besluiten vallen.

Als bewoners op de publieke tribune zitten, hebben geen flauw benul waar de raad het over heeft. Ze horen op slechte stoelen een debat aan, een debat dat vaak aan het eind van een besluit zit. Over onderwerpen waar gemeenteraadsleden al meedere keren over gepraat hebben.

… Waar hebben ze het over.

 

De afgelopen weken hebben we tijdens de campagne bij veel mensen aangebeld en gevraagd wat ze van de gemeente vonden en of … ze wilden gaan stemmen.

We kregen veel antwoorden over bezuinigingen, de bibliotheek en het zwembad. Toen we uitlegden dat de verkiezingen ook ging over wonen, leefbaarheid, toerisme, werkgelegenheid, de nieuwe wetgeving en de rol van dorpen hierbij, veranderde hun houding en gaven ze vaak aan wel te gaan stemmen.

 

De informatievoorziening naar de bewoners moet anders, beter en permanenter, vooral in de komende 3 jaar. De gemeenten gaan veranderen, niet alleen vanwege de herindeling, maar vooral door de decentralisatie en door de gemeenschappelijke regelingen. Men weet niet wat een gemeenschappeijke regeling is en wat samenwerkingsverbanden zijn. De invloed van de raden is in deze verbanden nog nauwelijks merkbaar.

 

Ik denk dat we als fractie aan de bewonersbetrokkenheid een bijdrage hebben geleverd, maar we staan nog maar aan het begin en we moeten niet achterop raken.

 

Ik wens de nieuwe raad en een nieuw college veel wijsheid toe.